Proizvodni program

 

Osnovni proizvodni program obuhvata različite vrsta otkivaka za klizne, zglobne i kotrljajuće ležajeve i druge mašinske sklopove u kojima se primjenjuju cilindrični čelični dijelovi različitih gravura, kao što su distanceri, čahure, zupčanici, prirubnice, usadnici za plinske boce, glavčine-nabe, zatvarači- klapne, manje osovine I sl.

 

Otkivci se izrađuju postupkom tople deformacije čelika- kovanjem u zatvorenim alatima ili kovanjem sa valjanjem.  

 

Dijapazon proizvoda obuhvata otkivke prečnika 70-350 mm, visine do 125 mm, težine 0,5 – 14 kg,

 

Specifičnost kovačke proizvodnje UNIS TOK-a, a ujedno i njena konkurentska prednost, jeste tehnološki postupak kovanja sa valjanjem, što odgovara zahtjevima za ležajne prstenove, koji se primjenjuju u najsloženijim mašinskim sklopovima.

 


Tvornica posjeduje kovačke kapacitete projektovane za oko 4 miliona otkivaka godišnje ili 10.000 tona godišnje prerade čelika.

 
Svi proizvodni procesi strogo se kontrolišu po kontrolnim procedurama, usklađenim sa zahtjevima kupaca, kojima se pružaju maksimalne garancije kvaliteta proizvoda i kompletan logistički servis.

  

PROIZVODNI PROCES U UNIS TOK-u

 • prijem materijala, metalografsko ispitivanje materijala, praćenje šarže i interni transport
 • konstruisanje i izrada kovačkih alata za otkivke
 • izrada pripremaka za kovanje postupkom smicanja ili rezanja na tračnim pilama
 • zagrijavanje komada u indukcionim pećima na temperaturu kovanja 850-1200 °C
 • kovanje na presama u tri faze
 • valjanje otkivaka u dvije faze na potrebnu visinu i prečnik
 • kalibrisanje otkivaka po vanjskom ili unutarnjem prečniku
 • 100 % vizuelna i dimenzionalna međufazna kontrolna
 • termička obrada žarenje otkivaka i kaljenje opružnih prstena
 • pjeskarenje
 • mašinska dorada i obrada
 • pakovanje, označavanje i otprema

UNIS TOK ima vlastitu alatnicu za konstruisanje, izradu i održavanje alata.

MAŠINSKA OBRADA

Kao dio strateškog planiranja razvoja preduzeća i zahtjeva tržišta za strugarskom obradom, formiran je i pogon strugarske obrade. Uz strojeve sa savremenim numeričkim upravljanjem, formirana je i laboratorija za kontrolu kvaliteta sa svom potrebnom opremom, uključujuci i konturograf za najpreciznija mjerenja i ispise rezultata.

Pored 24 CNC mašine, među kojima je i 8 EMAG VL 5i CNC vertikalnih mašina, te 12 DOOSAN Puma 3100 horizontalnih CNC mašina, UNIS TOK ima i laboratoriju sa neophodnom opremom: 3D mašine Canon i Zeiss Calypso, konturograf, uređaj za ispitivanje hrapavosti i drugi mjerni uređaji.

 

MAŠINSKI PARK

 

3 PRESE ZA SMICANJE  – maksimalni ukupni kapacitet 40.000 kg/dan

 

8 LINIJA KOVANJA – svaka linija sastoji se od indukcione peći za zagrijavanje čeličnih trupčića, prese za kovanje, mašine za valjanje I prese za kalibrisanje – maksimalni ukupni kapacitet 13.000 komada/dan

 

4 POSTRIJENJA ZA TERMIČKU OBRADU- maksimalni ukupni kapacitet 36.000 kg/ dan

 

3 POSTROJENJA ZA PJESKARENJE – maksimalni ukupni kapacitet 40.000 kg/dan

 

12 LINIJA ZA CNC MAŠINSKU OBRADU – svaka linija sastoji se od 2 CNC  mašine ( vertikalne EMAG, horizontalne DOOSAN) – maksimalni ukupni kapacitet 5.000 komada/dan

 

LABORATORIJA ZA ISPITIVANJE METALOGRAFSKE STRUKTURE OTKIVAKA I LABORATORIJA ZA PRECIZNA MJERENJA MAŠINSKI OBRAĐENIH PRSTENOVA

 

KRANOVI, DIZALICE I VILJUŠKARI ZA INTERNI TRANSPORT

 

 

 

 

PROIZVODNE GRUPE

 1. Otkivci za ležajeve
 2. Toplo-kovani i valjani čelični dijelovi
 3. Mašinski obrađeni čelični dijelovi
 4. Opružni prstenovi, opruge i odbojno-vlačne naprave

 

 

Pored proizvodnje komponenti za automobilsku i mašinsku industriju, UNIS TOK proizvodi opružne prstenove, prstenaste opruge I odbojnike za šinska vozila  A i B klase, za putničke vagone, lokomotive I cisterne (320 KN,350KN, 400KN,590KN)  

OSOBLJE

 

Naši visokokvalifikovani inžinjeri I drugo osoblje učestvuju u različitim oblicima edukacije, zavisno od zahtjeva konkretnih radnih mjesta, formalnog obrazovanja I prethodnog radnog iskustva.

Stalno učenje I treninzi su ključni uslovi za poslovni razvoj I efikasnost, u pravcu dugoročne finan sijske stabilnosti. Svi zaposlenici imaju pristup internim I eksternim seminarima za usavršavanje vlastitih radnih sposobnosti.

 

0 0