GermanEnglish (UK)

Naša misija

Tvornica otkivaka i odbojno- vlačnih naprava UNIS TOK Kalesija osnovana je 1984. godine u okviru sistema UNIS Sarajevo- jedne od najvećih bosanskohercegovačkih privrednih organizacija, čije je ime, zahvaljujući izvrsnim proizvodnim dostignućima i poslovnim rezultatima, postalo prepoznatljiv znak u svjetskim razmjerama.

Kao jedna od malobrojnih tvornica iz ovog sistema, koja je obnovljena nakon razaranja tokom rata 1992.-1995., i promjenom vlasničke strukture iz društvenog u privatno usvojen je novi proizvodni program obzirom da je tvornica radila odbojno vlačne naprave raspadom željeznica potražnja za tim proizvodima je smanjena.

Preduzeće sa novim proizvodnim programom prstenovi za lezajeve dobijeni tehnologijom kovanja sa valjanjem ušlo je na nova tržišta u automobilskoj industriji, te se danas naši prstenovi nalaze u teretnim motornim vozilima marker Mercedes, Volvo, Man, Scania i DAF kao i u velikom broju građevinskih mašina. Takođe je zadržan i raniji proizvodni program Odbojno – vlačnih naprava za šinska vozila.

Cilj nam je da na evropskom i svjetskom tržištu izborimo dugoročno stabilnu poziciju kao pouzdan i kooperativan isporučilac proizvoda, čiji će se kvalitet dokazivati primjenom u najzahtjevnijim mašinskim  sklopovima.

Ostvarujući ovaj cilj, želimo doprinijeti ukupnom razvoju bosanskohercegovačkog društva i afirmaciji njene privrede u svijetu, posebno u oblasti prerade metala i mašinske industrije, a u lokalnoj sredini biti primjer uspješne, stabilne i perspektivne organizacije, u kojoj i sa kojom je zadovoljstvo raditi.

Interakcija ključnih faktora - proizvodnih mogućnosti, osiguranog kvaliteta, obezbijeđenog tržišta, stručnih, kreativnih i motivisanih zaposlenika i opšteg ugleda Društva – temelj je na kojem počiva trajna razvojna perspektiva UNIS TOK-a.